Bolognesesaus Maken? Tip via @Yamapama & @Hihiwiwi

Via twitter kreeg ik deze eigen gemaakte Bolognesesaus toegestuurd van Yamapama & Hihi het bleek al een heuse Twitter hit te zijn geworden dus ik zeg toevoegen aan de Budget Kookhoek en uitproberen binnenkort.

Ik beschrijf hier even de verkorte versie van de Bolognesesaus en voor de uitgebreide versie kun je beter hier klikken #dikketip.

Benodigdheden:

♦ olijfolie
♦ 1 pond gehakt (zelf gebruik ik de helft runder gehakt en de helft half-om-half gehakt)
♦ 1 grote ui, fijn gesneden
♦ minstens 2 tenen knoflook, fijngehakt
♦ 2 blikken gepelde tomaten of een kilo verse (die moet je dan wel eerst ontvellen en ontzaden)
♦ groot blikje tomatenpuree
♦ kippenbouillon, gemaakt van 1 blokje kippenbouillon en 300 ml water
♦ 1/2 glas rode wijn
♦ 1 theelepel gedroogde oregano
♦ 1 laurierblaadje
♦ rozemarijn (optioneel)
♦ zout en peper

Bereidingswijze:

Rul het gehakt in een koekenpan. Doorgaans doet Hihi daar geen olie of boter bij. Als het mooi bruin en fijn is hevel je het over naar een grote pan waarin je de saus zal laten pruttelen.

Fruit de ui in olijfolie in de koekenpan. Als de ui goudbruin begint te worden, voeg je de knoflook toe. Even laten meebakken, maar vooral niet laten aanbranden. Hevel het ui-knoflook mengsel over naar de pan met gehakt en roer het geheel door.

Doe een beetje olijfolie in de koekenpan en bak de tomatenpuree (ontzuren). Niet laten aanbranden, dus steeds roeren.
De Tomatenpuree afblussen met de kippenbouillon en goed roeren tot je een gladde saus hebt. Voeg de wijn toe en roer goed. Voeg daarna toe aan het gehakt/ui mengsel. Roer het geheel door en zet op een laag vuur.

Intussen de gepelde tomaten laten uitlekken in een vergiet en daarna de tomaten in blokjes snijden. Je kunt natuurlijk ook blikken blokjes tomaat gebruiken. Tomaat en het uitgelekte vocht toevoegen aan de pan met gehakt mengsel en doorroeren.

Voeg de oregano en het laurierblaadje toe aan het mengsel en laat dit aan de kook komen. Dan op een lage pit laten pruttelen. Hihi voegt dan zelf nog takjes verse rozemarijn toe, die Hihi er naderhand uitvis. Ik laat het minstens vier uur pruttelen. Hoe langer, hoe beter. Af en toe roeren en proeven.

Peper en zout naar smaak toevoegen. Klaar!

Via de website van Yamapama & Hihi kun je nog meer tips vinden over wat je met deze Bolognaisesaus zoal kunt doen. Je zou er namelijk ook nog een Lasagne van maken dus het is zeer zeker de moeite waard om even door te klikken naar de originele bron.

Afbeeldingsresultaat voor pijl omlaag
Bolognesesaus zelf maken

2 gedachten over “Bolognesesaus Maken? Tip via @Yamapama & @Hihiwiwi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *